Emättimen hiivatulehduksen hoito

Hiivatulehdus

Emättimen hiivatulehdus on kiusallinen, mutta kovin tavallinen vaiva. Hiivatulehduksen yleisin aiheuttaja on normaaliin mikrobiflooraan kuuluvan Candida albicans -hiivasienen liikakasvu. Tavallisimpia oireita ovat kutina, kirvely sekä valkovuoto, joka on vaaleaa, tuoksutonta, kokkaremaista ja emättimen seinämiin tarttuvaa, joskus harmaata tai jopa vetistä. Limakalvoilla voi olla myös pieniä haavaumia ja punoitusta.
Hiivatulehdukselle altistavia tekijöitä ovat mm. antibioottien ja ehkäisypillerien käyttö, raskaus ja diabetes. Myös tiukat vaatteet ja hengittämättömät siteet tai pikkuhousunsuojat voivat lisätä oireilua.

Itsehoito
Jos olet aikaisemmin sairastanut emättimen ja tunnistat oireet, voit hoitaa tautia itselääkinnällä. Apteekista on saatavana ilman reseptiä emätinpuikkoja, voidetta ja yhdistelmävalmisteita. Hiivatulehdus voidaan hoitaa myös ilman reseptiä saatavalla suun kautta otettavalla kapselilla. Valmisteilla on yhteisvaikutuksia joidenkin lääkeaineiden kanssa. Farmaseutit neuvovat mielellään oikean tuotteen valinnassa.

Ennaltaehkäisy
Hiivatulehduksen ehkäisemisessä hyvä intiimihygienia on tärkeää. Liian tiheää pesua ja saippuan käyttöä ei kuitenkaan suositella. Pesuun kannattaa käyttää hajusteetonta pesuainetta, jonka pH on alle 7. Herkästi hiivatulehduksen saavan kannattaa suosia hengittäviä alushousuja ja siteiden sijaan tamponia tai kuukautiskuppia. Vessassa alapää pyyhitään aina edestä taaksepäin. Jos olet altis hiivatulehduksille, voit kokeilla runsaasti sokeria sisältävien ruokien välttämistä.

Milloin lääkäriin
Hakeudu lääkäriin jos oireet ilmenevät ensimmäistä kertaa, olet alle 16- tai yli 60-vuotias tai jos hiivatulehdus toistuu usein, ilmenee epäsäännöllisiä verisiä vuotoja tai pahanhajuista vuotoa, alavatsakipuja, kuumetta tai virtsaamisvaikeuksia. Lääkärin arvioitavaksi kuuluvat myös tilanteet, jolloin sukupuolielimissä on rakkuloita, myös kumppanilla on oireita tai on syytä epäillä oireiden johtuvan sukupuolitaudista. Hakeudu lääkäriin jos itsehoito ei ole lievittänyt oireita 3 vuorokaudessa, oireet pahenevat tai oireet eivät parane viikossa.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Tässä muutamia hiivatulehduksen hoitoon käytettäviä tuotteita. Kerromme mielellämme näistä ja muista tuotevaihtoehdoista lisää!